Florens
Florens historia
Klimatet i Florens
Shopping
Resor
Bussresor
Italien
Italien
Sevärdheter
Il Duomo
Le Logge
Piazella Micheangelo
Uffizierna
Museo di Storia della Scienza
Bargello
Toscana
Toscana
Lutande tornet i Pisa
Pisa


Bargello i Florens

Bargello är Florens gamla stadshus och uppfördes 1255. Den är stadens äldsta regeringsbyggnad och fungerade under 1500-talet som fängelse och som den fruktade polischefen IL Bargellos residens. Avrättningar av dömda kriminella skedde här fram till 1786. Under mitten av 1800-talet skedde omfattande renoveringar och Bargello öppnade åter 1865 som ett av Italiens första statliga museer.
Bargello hyser en utsökt samling florentinska renässansskulpturer däribland arbeten av Verrocchio, Donatello och Michelangelo.
Byggnaden består av tre våningar och på mellanvåningen finns den kända bronsskulpturen David (1450) av Donatello. Vilken var den första skulpturen gjord av en västerländsk konstnär sedan klassisk tid. På den andra våningen finns en stor vapensamling med både antika och modernare vapen. Dessutom finns bysten kvinna med blomsterbukett av Verrochio från 1474, eventuellt är denna skulptur gjord i samarbete med Leonardo da Vinchi.
Inne på borggården kan du beskåda den plats där avrättningar ägde rum för drygt 200 år sedan. Mitt på gården står galgen kvar och lämnar ett makabart minne av den bistra tid som ägt rum. Bargello är sammanbyggd med ett högt torn som härstammar från 1100 –talet.
Bargello är en tung och skrämmande byggnad som kan tyckas ganska dyster. Men inom dess vägar har blod flutit och mäktige män har fattat många avgörande beslut. För att få en djupare insikt i staden Florens fascinerande förflutna bör du företa ett besök här. Att du sedan får se några av vår tids mest berömda konstverk gör ju naturligtvis inte saken sämre. Bargellomuseet håller öppet tisdag – lördag samt varannan söndag och måndag 8.15 – 13.50.