Florens
Florens historia
Klimatet i Florens
Shopping
Resor
Bussresor
Italien
Italien
Sevärdheter
Il Duomo
Le Logge
Piazella Micheangelo
Uffizierna
Museo di Storia della Scienza
Bargello
Toscana
Toscana
Lutande tornet i Pisa
Pisa


Italien

Italien är en republik i södra Europa. Landet gränsar till Frankrike i väster, Schweiz och Österrike i norr samt Slovenien i öster. Dessutom har landet maritim gräns till Kroatien och Albanien genom Adriatiska havet. Landet är med sina 59, 3 miljoner invånare ett av Europas mest folkrika. De flesta människorna är bosatta i landets norra – och mellersta delar där flesta stora städerna är belägna. Landets norra del är betydligt mer industrialiserad och utvecklad än den södra. I söder dominerar fortfarande jordbruket och arbetslösheten ligger på cirka 20 procent. Italiens politiska liv präglas av instabilitet, landet är nu inne på sin 61:a regering sedan andra världskriget och styrs nu av president Romano Prodis vänster – centerkoalition.
Som turistland bjuder Italien på ett hav av upplevelser; här finns spännande matkultur, imponerande historiska sevärdheter som Coliseum, Peterskyrkan och Uffizierna och ett myllrande folkliv som bara det är en upplevelse att sitta och iaktta. Dessutom bjuder Italien på ett skönt medelhavsklimat. Du kan alltså kombinera din Italiensemester mellan att ligga på en badstrand och att besöka städer och landsbygd och se sevärdheter, Du kan gå på en italiensk ligafotbollmatch och uppleva stämningen tillsammans med tiotusentals andra eller kan du åka skidor högt uppe i de italienska alptopparna. Om du föredrar kultur så har landet fantastiskt mycket att erbjuda; Italien har dominerat europeisk kultur och konst sedan antikens dagar och du kan gå på vernissager med fantastisk konst eller beundra storslagen arkitektur i Rom, Venedig och Florens. Sevärdheterna är så många att det framstår som tämligen meningslöst att räkna upp dem här. Men bland det som du absolut inte får missa på din Italien-resa är Petruskyrkan i Rom, det sixtinska kapellet och det lutande tornet i Pisa.

Snabbfakta Italien:
Statsskick: Republik
Antal invånare: 59,3 miljoner
Valuta: Euro.
Huvudstad: Rom (3,8 miljoner inv.) Hemsida Om Rom
Övriga större städer: Milano (4,6 milj. inv. Neapel (3,2 milj. inv.)
Största sjö: Lago di Garda 370 kvadratkilometer
Längsta flod: Po 670 km, Tibern 405 km.
Berg: Monte Rosa (Alperna)
Öar: Sicilien 25 708 kvadratkilometer, Sardinien 24 090 kvadratkilometer
Vulkaner: Etna (Europas högsta aktiva) 3340 m. Vesuvius 1277 m.

Italien länkar

Finns flera andra sidor som handlar mer om Italien. Vi vill rekommendera följande sidor som handlar om Italien och resmål i Italien.
Rom - Italiens huvudstad - Det är en lite mer uppdaterad sida om Italien.
Forum om Italien
Pizza från Italien i Sverige - Läs mer om Pizza och få olika recept på pizzor. Pizza är en av många favoriträtter som kommer från Italien.