Florens
Florens historia
Klimatet i Florens
Shopping
Resor
Bussresor
Italien
Italien
Sevärdheter
Il Duomo
Le Logge
Piazella Micheangelo
Uffizierna
Museo di Storia della Scienza
Bargello
Toscana
Toscana
Lutande tornet i Pisa
Pisa


Le Logge i Florens

Le Logge som ligger spridda över hela Florens ser ut som ett slags öppna teatrar. Många av dem byggdes under romersk tid och utgjorde parlamentärplatser för romerska politiker. Folket satt runt om som åhörare då politikerna diskuterade viktiga frågor. Senare blev de marknadsplatser och tillhåll där rika adelsfamiljer förrättade religiösa ceremonier. Ännu idag är en del marknadsplatser, medan andra mest står kvar som historiska monument.
La loggo di Grando på Via de Castelliani byggdes av hertig Cosimo II 1419 och är en ganska enkel Logge byggd för vardagliga ändamål. Här såldes och magasinerades säd. I slutet av 1400-talet köptes den upp av en skådespelare som omvandlade platsen till en teater, senare blev den biograf. Idag säljs här böcker med tonvikt på natur och jordbruk.
La Loggia dell Signora byggdes 1375 på lämningarna efter en romersk loggia. Idag fungerar den som ett museum. Här finns flera ståtliga statyer av kända skulptörer.

Dessutom finns inskriptioner från 1300-talet som berättar att loggian byggdes för att hedra dem som gav sitt liv under ett krig för frihet. Det är okänt exakt vilket krig som åsyftas, men sannolikt rörde det sig om något av de många krigen som de italienska statsstaterna utkämpade mot varandra under den här tiden. Denna loggia är praktfull och har en intressant arkitektur.
La Loggia del Mercata Nuova byggdes av Giovanno Batista del Tosco år 1549 och återfinns på Via Calmalita. Här såldes ursprungligen vackra tyger och matvaror. Framför Loggian finns två statyer, den ena är i brons och uppfördes av Pietro Tacca år 1612. Idag säljs här råvaror som spannmål, potatis, bönor och grönsaker. Loggian är vackert byggd på hela 20 pelare.
Bland alla andra sevärdheter i Florens så är Le Logge väl värda ett besök. Du kan knappast undvika dem heller eftersom de finns utspridda över nästan hela det vackra Florens!