Florens
Florens historia
Klimatet i Florens
Shopping
Resor
Bussresor
Italien
Italien
Sevärdheter
Il Duomo
Le Logge
Piazella Micheangelo
Uffizierna
Museo di Storia della Scienza
Bargello
Toscana
Toscana
Lutande tornet i Pisa
Pisa


Lutande tornet i Pisa

Lutande tornet i Pisa har något mystiskt, romantiskt skimmer över sig. Du hörde säkerligen talas om det där märkliga tornet redan som barn. Här kommer lite snabba fakta om denna sevärdhet. Tornet byggdes år 1173 och är cirka 55 meter högt. Tornet är ett fristående klocktorn och ligger i staden Pisa i nordvästra Italien. Avsikten var inte, som man kan tro, att bygga tornet lutande. Tanken var att det skulle bli rakt men någonting felaktigt inträffade och tornet fick sin lutning. Förmodligen spelade en vattenrik och lerig mark ingenjörerna ett spratt när de byggde tornet. Tornet lutar så mycket som 5,4 grader från centrumlinjen. Årligen besöker tusentals människor tornet och går de 297 trappstegen upp till toppen. Lutningen medför att det är en riktig utmaning! Det kostar bara ett par euro att inträda i tornet.
Tornet gavs under 1700 –talet status som ”underverk” därför att man trodde att arkitekten medvetet hade byggt tornet lutande.

Tornet är idag Pisas överlägset största turistattraktion och naturligtvis är det värt ett besök under din vistelse i Pisa. Det är fascinerande utflyktsmål som sätter fantasin i gungning hos såväl barn som vuxna.