Florens
Florens historia
Klimatet i Florens
Shopping
Resor
Bussresor
Italien
Italien
Sevärdheter
Il Duomo
Le Logge
Piazella Micheangelo
Uffizierna
Museo di Storia della Scienza
Bargello
Toscana
Toscana
Lutande tornet i Pisa
Pisa


Pisa

Pisa ligger i nordvästra Italien i provinsen Toscana, bara 80 kilometer ifrån Florens. Staden är relativt liten och har bara 101 000 invånare. Staden Pisa är starkt förknippad med det lutande tornet i Pisa, men här finns också en del andra sevärdheter.
Pisa har en spännande historia och var en mäktig handelsstad under medeltiden. Stadens universitet grundades 1343 och är ett av Italiens äldsta.

Förutom tornet så är även de två intilliggande byggnaderna – domen och baptisteriet - väl värda ett besök. Det finns även en intressant kyrkogård i anslutning. Hundratusentals besökare tar sig varje år upp för de 300 trappstegen till tornet topp. Lutningen gör att det blir svårt att gå.

Dessa byggnader finns med på UNESCO:s världsarvslista och platsen kallas för piazza del miracoli. Denna plats visar upp en underbar kombination av arkitektur och bildhuggarkonst och är harmoniskt placerad på en stor, grön gräsmatta. Färgerna och stilen är också utsökt sammansatta.
Idag är Pisa en livlig småstad som naturligtvis är präglad av turismen. Det finns en del små mysiga caféer och restauranger. Den medeltida stadskärnan har en intim och trevlig karaktär och det är lätt att förföras av den imponerande arkitekturen.
Shoppingen håller också den hyfsad klass, även om Pisa naturligtvis inte kan mäta sig med storstäder som Milano och Florens. Textilier, kläder och läder går att handla till ett rimligt pris i den lilla staden.
Eftersom staden ligger endast 10 kilometer från havet så präglas Pisas klimat av detta. Friska, men ljumma, vindstötar kommer in från medelhavet. På vintern kan det bli ganska kallt, men våren är mild och sommaren mycket varm. Även hösten är en vacker tid i den lilla idylliska staden.

Att ta sig runt i Pisa är enkelt då staden är liten. Glöm inte bort att staden är mer än piazza del miracoli och centrum. Tar du dig till de södra delarna av staden så får du byggnader som uppfördes under renässanseran på 1400 –talet. Att vandra omkring bland de storslagna byggnaderna i Pisa kommer få dig att glömma både tid och rum. Pisa är en liten oas mitt i det sköna Toscana.